Oğuz boyu tamgaları Ahlat bastonunda hayat buluyor

TAKİP ET

Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaşayan baston ustalarından Refa Gökbulak, 24 Oğuz Boyuna ait tamgaları bastona işledi.

Babadan kalma sanatı 37 yıldır devam ettiren Gökbulak, koç, manda ve sığır boynuzu kullanarak asırlık ceviz ağaçlarından yaptığı bastonları Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle süslüyor.

Sanatına her geçen gün çeşitlilik kazandıran Gökbulak, bu yıl tasarladığı bastonlara ise 24 Oğuz Boy tamgalarını işliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan baston ustası Gökbulak, renk renk, desen desen olan Ahlat bastonlarına birde Oğuz Boyu tamgalarının bulunduğu bastonların eklendiğini ve oldukça ilgi gördüğünü söyledi.

Oğuz Boyu tamgalı bastonların özellikle Türk Dünyası ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden talep edildiğini ifade eden Gökbulak, “Başladığımız günden bugüne kadar farklı çeşitlerle sezonu açıyoruz. Bu yılda Oğuz’un 24 boyuna ait tamgaları Ahlat bastonuna işledik. Ahlat, Oğuz boyları tarafından uzun süre mekan tutulan bir şehirdir. Bunun belirtilerini de tarihi eserlerimizde ve çeşitli yapılarda görmekteyiz. Özellikle de Ahlat Selçuklu Mezar taşlarında görüyoruz. Bu nedenle uzun zamandır yapmak istediğim tamgaları bu yıl Ahlat bastonuna işledim. Çok kısa bir süre önce yapmamıza rağmen bu bastonlar ilgi görmeye başladı. Siparişler almaya başladık. Yoğun bir şekilde bu bastonlar üzerinde çalışıyoruz. Ahlat bilindiği üzere tarih boyunca ilim, kültür ve sanatın merkezi olmuştur. Bunun en önemli nedeni Oğuz’un bir çok boyunun Ahlat’ta ikamet etmesidir. Örneğin Kayı Boyu 160 yıl Ahlat’ta kalmıştır. Ertuğrul Gazi Ahlat’ta doğmuştur. Aradan asırlar geçmesine rağmen ilçemizde halen Kayı Mahallesi, Kayı mezarlığı ve birçok yerde isimleri mevcuttur. Ahlat’taki bir çok tarihi eserde de bu tamgaları görmek mümkündür. Bizlerde ecdadın bizlere bıraktığı tarihi miraslar üzerinde ki motifleri işliyoruz. Bu yıl ilk defa Oğuz tamgalarını bastonlarımıza işleyerek yaşatmak istedik. Bastonlarımıza gerçekten çok yakıştı ve güzel durdu. Bununla ilgili oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Başladığımız günden itibaren Oğuz Boyları tamgalarının işlendiği bastonlar talep ediliyor. Şuanda yeni olmasına rağmen Türk Dünyası ve birçok yerden bastonlarımız sipariş ediliyor. İlçemizde bulunan Selçuklu Meydan Mezarlığı, kümbetler, camiler, köprüler, kaleler, kültürel zenginliğimiz olan el sanatları dimdik ayakta durarak aynı zamanda tüm insanlığa bu toprakların Türk-İslam toprağı olduğuna şahitlik ediyor. Bu yüzden ülkenin tapu senetleri hükmündedir. Bu kadar öneme sahip eserlere sahip çıkmak ve yaşatmak hepimize düşüyor. Bende üzerime düşeni bu motif ve desenleri el sanatlarımıza işleyerek yaptığımı düşünüyorum.” Dedi.






Ahlat Ahlat Bastonu baston oğuz boyu tamgaları 24 Oğuz Boyu tamga