MEB Bakan Yardımcısı Safran, "Ahlat çok önemli bir şehir"
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bakan Yardımcısı Prof.Dr.Mustafa Safran, "Bir şehrin ve yerleşim biriminin önemli olması orada ki tarihi ve kültürel kodları üzerinde taşımasıdır. Ahlat bu anlamda çok önemli bir şehir." dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından, Bitlis'in Ahlat ilçesinde düzenlenen ve 81 ilin temel eğitimden sorumlu şube müdürlerin katıldığı “Eğitim Yönetimi Semineri” başladı.
Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü konferans salonunda başlayan eğitim semineri saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayarak, Ahlat tanıtım filminin izletilmesiyle devam etti.
Ardından bir konuşma yapan Ahlat Kaymakamı Mustafa Akgül, toplantının Ahlat’ta düzenlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Siz değerli güzel insanlar geldiniz bu değerli şehri gördünüz. Ahlat, bildiğiniz bir açık hava müzesi. En büyük Türk İslam Mezarlığına ev sahipliği yapıyor. Tahmini olarak en eski mezarımız 1040 yılına ait. Aşağı yukarı 8 bin 200 mezar tespitlerimiz var. Burada tarihi ve kültürel mekanları özellikle sizden gezmenizi istiyorum. Sahilimizi kullanın ve gittiğiniz her yerde Ahlat’ı anlatın. Buradan çok özel teşekkürü Milli Eğitim Bakanımıza, bakan yardımcımıza ve aynı zamanda hemşehrimiz MEB Personel Genel Müdürümüz Hamza Aydoğdu’ya etmek istiyorum” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu ise, eğitimcileri memleketi Ahlat’tan ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Aydoğdu, “Milli Eğitim Bakanlığında çalıştığımız günden bugüne kadar bütün bakanlarımız Ahlat ile ilgili ne söylediysek, ne talep geldiysek hakikaten canla başla mücadele etti. Fakat Bakanımız Ziya Selçuk geldikten sonra hem bakanımız hem de bakan yardımcımız Mustafa Safran Beyin Ahlat’a karşı çok kalbi bir yaklaşım sergilediklerini gördük. Bakan yardımcımız ikinci kez Ahlat’a geliyor. Mart ayında gelmiştik, okul müdürleri toplantısı yapmıştık. Huzurlarınızda bakanımıza ve bakan yardımcımıza bütün Ahlatlılar adına, Ahlat eğitim camiası adına, Bitlis eğitim camiası adına şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.
Daha sonra konuşma yapan MEB Bakan yardımcısı Prof.Dr.Mustafa Safran, eğer bir bölgede bir mezar taşı varsa asıl tapunun o olduğunu ifade ederek, Ahlat'ı Ahlat yapan kültürel değerin o mezarlar olduğunu söyledi.
Anadolu'nun ilk tapuları açılırsa, o tapuların öncü kapılarının Ahlat'ta açıldığını belirten Safran, "Bundan sonra ki süreçte özellikle yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte gerçek anlamda vizyonumuzu operasyonel olarak harekete geçirebileceğimiz ve sizlerin katkısıyla bu vizyonu son derece hızlı ilerleyen bir durumda gerçekleşeceğine inanıyorum. Yeni bir bakanlık değil ama yeni insanlarla yönetilen bir bakanlık olarak düşünün. Bakanlığın gerçekten kültürel bir birikimi, entelektüel bir belleği var. Biz bu hafızayı hiç bir zaman inkar etmedik, etmememiz de lazım. Bu hafızadan hareket ediyoruz. Ama bu hafızanın biraz zihniyet değişimine yol açarak, geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda tüm çalışmalarımızda bunun üzerinde. Yapmış olduğumuz yenilikler sürece bağlı olarak zaman içerisinde değişimi gösteren veya bu değişimin sonuçlarını görebilecek şekilde hazırlanıyor. Bazen gerçekten haksız yere bir takım eleştirilere maruz kalıyoruz. Türkiye'de ki tüm çocukların biz velisiyiz. Tüm velilerle kardeşiz ve arkadaşız. Bu toplumsal dili hiç terk etmeden görevde kaldığımız sürece devam ettireceğiz. Gerçekten illerde, ilçelerde ve köylerde görev yapan öğretmen arkadaşlarımız, idarecilerimiz, kaymakamlarımız ve valililerimiz sağ olsunlar eğitim noktasında gerçekten bir kilitlenme içerisine girdiler. Çünkü biz herkesten görevi ve yetkisi dahilinde bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bunu her gittiğimiz yerde de konuşuyoruz. Tüm ülkenin idari kesimleriyle iş birliği içerisindeyiz. Demek istediğim iyi bir sinerji yakaladık. Toplumsal desteğimizin son derece iyi olduğu kanaatindeyiz. Bu desteği istismara uğratmadan, arkamızdan kaybolmasına imkan vermeden, kaybetmeme adına, tüm çocuklarımızı ve velilerimiz kazanmak için elimizden gelen gayreti hep beraber göstereceğiz. Sizi hiç bir yerde yalnız bırakmama adına her yerde hakkınızı savunma adına gerçekten büyük mücadele veriyoruz. Biz arkadaşlarımızın vekil olarak görev yapmasından yana değiliz. Kararnamelerimizi yazdık ve yavaş yavaş çıkıyor. İnşallah hep beraber bu güvene layık olduğumuzu, bir şeyler yapabildiğimizi Türk eğitimine gösteririz. Güzel bir beldedesiniz. Umarım tarihi duygularınız ve duyarlılığınız da biraz daha fazlasıyla artar. Bunları çocuklarınıza ve meslektaşlarınıza döndüğünüzde anlatırsınız. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim. "dedi.
MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu ile Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz'da birer konuşma yaptılar.
Yapılan konuşmaların ardından Kaymakam Akgül tarafından, Bakan Yardımcısı Safran'a Ahlat Bastonu takdim edildi.
05-09 Ağustos tarihleri arasında devam edeceği belirtilen eğitim seminerinin açılış programı sona erdi.