Emir Bayındır Kümbeti Işıklandırılacak

TAKİP ET

Ahlat’ta bulunan ve Dünyadaki iki örnekten biri olarak bilinen Emir Bayındır Kümbetinde çevre düzenlemesinin yanı sıra aydınlatma çalışmaları da yapılacak.

Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Ali Osman Ayan ve Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek ile birlikte Emir Bayındır Kümbetinde incelemelerde bulundu.

Kaymakam Bingöl, hem Emir Bayındır Kümbetinde yapılacak aydınlatma işlemleri hem de 14 adet Vakıf Kültür Varlığı kümbette yapılacak olan çevre ve yüzey temizlik işlemleri ile ilgili Müdür Ayan’dan bilgi aldı.

Bir süre gezi ve incelemelerini sürdüren Kaymakam Bingöl, yapılacak olan çalışmaların hayırlı olmasını diledi.

Malazgirt Zaferi Etkinliklerine kadar çalışmalar tamamlanacak

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Türkiye genelindeki 25 Bölge Müdürlüğümüz eliyle ecdat yadigarı eserlerin bakım onarım restorasyon çalışmalarına aralıksız olarak devam etmektedir. Özellikle 6 Şubat depremleri sonrasında Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz emirleri ve takiplerinde deprem bölgesinde zarar gören Vakıf taşınmazların ihyası noktasında büyük bir çaba sarf edilmektedir. Bölge Müdürlüğümüzde de sorumluluk alanında bulunan illerde protokolle olsun İdari imkanlarla olsun halihazırda 12 projemiz devam etmektedir.  Şubat ayında tasfiyesi yapılan Bitlis merkezde bulunan Paşa Hamamı, Begiye Mescidi ve Hazo Hanının restorasyon işlerinin yeniden ihalesine çıkılmış olup önümüzdeki yılın sonuna doğru restorasyon çalışmalarının bitirilmesi hedeflenmektedir.” Dedi.

Ahlat’taki 14 kümbette çevre ve yüzey temizlik işlemleri yapılacak

Yapılan açıklamada, Ağustos ayında düzenlenen Ahlat Şenlikleri öncesinde Ahlat’ta bulunan 14 adet Vakıf Kültür Varlığı kümbetin çevre ve yüzey temizlik işlemlerinin her yıl düzenli olarak yapıldığı belirtilerek, “Bu senede Kümbetlerimizin temizlik işlemlerinin yanı sıra özellikle Emir Bayındır Mescidi ve Kümbetinin çevre düzenleme ve aydınlatma çalışması yapılması planlanmaktadır. Yapılacak çalışmaların Ahlat şenliklerine yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Emir Bayındır Kümbeti çevresindeki sütunlardan dolayı parmaklıklı kümbet diye de anılmaktadır. Saçak kısmındaki kitabede Bayındır Bey’in 886 ( 1481) öldüğü ve unvanları ile hayatı anlatılmıştır. Kümbetin Bayındır Bey’in eşi Şah Selime Hatun tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Kare kaide üzerinden yedi sekizlerle, onikigen gövdeye geçiş yapan kümbetin üst örtüsü içten kubbe dıştan külah şeklindedir olan kesme taştan yapıyı diğer kümbetlerden ayıran en önemli özellik, gövdenin dörtte üç bölümünün bodur sütunlar tarafından taşınan kemerlerle yarı açık biçimde ve Ahlat gölüne (kıble yönü) bakan bir balkon şeklinde yapılmış olmasıdır. İçten kubbe örtülü gövdenin üstünde konik bir külâh yer alır. Gövdede geometrik süslemenin hâkim olduğu bordürler, kuşaklar ve nişler taş işçiliğini zenginleştirmektedir.”  Selçuklu Gazetesi

Bitlis Ahlat Emir Bayındır Kümbeti Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Ali Osman Ayan Kümbetler temizlik