AHLAT TAŞ İŞÇİLİĞİ UNESCO LİSTESİNDE

TAKİP ET

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geleneksel Ahlat taş işçiliğinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındığını bildirmesi ilçede sevinçle karşılandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Bitlis’in Ahlat Kaymakamlığı, Ahlat Belediyesi ve sivil toplum kuruluşlarının katkı sunduğu “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne Dahil Edilmesi” projesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’na (UNESCO) Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ, Ahlat’ın en önemli değerlerinden bir tanesinin taş işçiliği olduğunu belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde yaklaşık olarak bir buçuk yıl önce başlattığımız UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınması çabasıyla ilgili Geleneksel Ahlat Taş İşçiliğ” dosyamız dün itibariyle kabul edildi. Buradaki amacımız insanlığın ortak mirasını, kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak ve farkındalığı daha fazla artırmaktır. Ahlat’ı Ahlat yapan değerlerden en önemlilerinden bir tanesi de taş işçiliğidir. Bin yıllık kadim geleneğimiz ve daha önceki tarihimizde bunları bize ışık tutmaktadır. Dolayısıyla böyle bir kararın alınmış olması hepimizi mutlu etmiştir. Emek veren ve bu konuda geleneksel Ahlat Taş işçiliğimizi destekleyen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

İlçede geleneksel Ahlat taş işlemeciliği yapan Seyfettin Altıntaş ise, baba mesleği olarak bu mesleği sürdürdüğünü belirterek, “Ocaklardan gelen kütle halindeki taşları siparişlere göre hazırlıyoruz. Selçuklu ve Osmanlı motifleri işliyoruz. Kendimizden de bir şeyler ekleyerek yapıyoruz. İşlediğimiz taşları mezar, çeşme, şömine, barbekü, cami taşları gibi yapılarda kullanıyoruz. Geleneksel Ahlat Taş İşçiliğinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınmasından dolayı çok sevindik. Bu taşı bizden sonraki kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği (ADER)  Başkanı Samet Adıyaman’da, “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliğinin Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması bizleri ve Ahlat halkını oldukça sevindirmiştir. Geleneksel Ahlat Taş İşçiliğinin gelecek nesillere aktarılması için oldukça güzel bir adım oldu. Bundan sonraki süreçte de devamını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Bitlis Ahlat Ahlat Taşı UNESCO