Ahlat'ta "Aşıklar Gecesi" düzenlendi

TAKİP ET

Bitlis’in Ahlat ilçesinde hayata geçen “Halk Kültürümüzü Geleceğe Taşıyoruz” projesi kapsamında düzenlenen aşıklar gecesi vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Ahlat Kadınını Bilinçlendirme Geliştirme Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından hazırlanan İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen ve Ahlat Kaymakamlığı tarafından desteklenen “Halk Kültürümüzü Geleceğe Taşıyoruz” projesi kapsamında Ahlat öğretmenevi bahçesinde düzenlenen aşıklar gecesinde Aşık Ahmet Poyrazoğlu ile Aşık Ümmü Gülsüm Kahraman sahne aldı.

Program öncesinde bir konuşma yapan Ahlat Kaymakamı Fikret Dağ, gecenin hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ederek, " Ahlat, tarihten bugüne kadar hep kültürüyle medeniyetiyle hatta pek çok il ve ilçeye nasip olmayacak Kubbet'ül İslam ünvanlıyla tarihteki yerini almış güzel bir ilçemizdir. Dolayısıyla burada bu aşıklık geleneğini sürdürmek hepimizin üzerine vazifedir diye düşünüyorum. Naçizane katkımız olduysa da çok mutluyuz." Dedi.

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban da, Ahlat’ın bu tür faaliyetleri yoğun anlamda yaşadığını ve yaşamaya devam edeceğini belirterek, “Bunun içinde bu geleneği yürütmeye gayret eden herkesi yürekten kutluyoruz" dedi.

Ardından konuşan Ahlat Kadınını Bilinçlendirme Geliştirme Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Semra Çeker ise, ozanların halkın bağrından koptuğunu ve temsil ettiği toplumun sorunlarını, mesajlarını sazıyla anlattığını belirterek, “Halk Kültürümüzü Geleceğe Taşıyoruz adlı projemizle ilçemizin yetiştirdiği değerlerden olan ve bugün maalesef unutulmaya yüz tutmuş Dervişoğlu Kavalcı Recep özelinde geçmişten günümüze Anadolu topraklarında yaşamış ozanlarımızın eserlerinden okumalar, sempozyum gibi etkinlikler ile halk ozanlığı hakkında farkındalık oluşturmak, bu değerlerimizi çocuklarımıza ve gençlerimize aktararak milli ve manevi yönden gelişmelerini sağlamak amaçlanmıştır. Proje kapsamında verilecek eğitimlerle bu akşam aramızda olan Ümmü Gülsüm Kahraman hanımefendi gibi kadın ozanların yetişmesine ve halk kültürümüzün bu ozanlar eliyle anlatılmasına katkı sağlanacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Aşık Ahmet Poyrazoğlu ile Aşık Ümmü Gülsüm Kahraman hem seslendirdikleri türküler hem de esprileriyle izleyenlere güzel anlar yaşattı.




Bitlis Ahlat Aşıklar Gecesi Aşık Ozanlar